Server DepoServer DepoServer Depo
+90 212 944 56 89
Gürsel Mahallesi Akmer Sokak No: 27 Kağıthane İstanbıl
Server DepoServer DepoServer Depo

Intel, ‘Sapphire Rapids’ Xeon Veri Merkezi Yongasını Geciktiriyor

Intel bu hafta, Xeon sunucu çip hattının yeni bir versiyonunun, söz verildiği gibi bu yılın sonundan ziyade 2022’de üretime geçeceğini söyledi.

Intel’in Salı günü kod adlı Sapphire Rapids bir çip tasarımının 2022’nin ilk çeyreğinde üretime başlayacağını ve bir sonraki çeyreğin başında, üretimin yükselişe geçeceğini belirtti. Dünyanın en büyük yonga üreticisi, daha önce en kazançlı ürün serisinin yeni versiyonunun bu yıl üretilmeye başlayacağını söylemişti.

İcra Kurulu Başkanı Pat Gelsinger, Intel’i bilgisayar işlemcilerinde hakim konuma geri getirme ve şirketin yarı iletken üretiminde bir zamanlar tartışılmaz liderliğini yeniden ortaya koyma sözü verdi. Intel’in yeni teknolojilerini  piyasaya geç sürmesi, liderliği rakiplerine bırakmasına sebebiyet verdi.

Yeni çipin bu yıl Nisan ayında geleceğine söz veren Gelsinger, geçen hafta bir yönetici değişikliğinde Intel’in sunucu çip biriminin başkanını değiştirdi. Intel Başkan Yardımcısı Lisa Spelman şirketin web sitesinde bir gönderide, “Sapphire Rapids’deki geliştirmelerin genişliği göz önüne alındığında, üretim sürümünden önce müşterilerimiz ve ortaklarımız için dağıtım sürecini kolaylaştıracak ek doğrulama süresi ekliyoruz” dedi. “Buna dayanarak, şimdi Sapphire Rapids’in 2022’nin ilk çeyreğinde üretime geçmesini ve rampanın 2022’nin ikinci çeyreğinde başlamasını bekliyoruz.”

Intel hisseleri New York ticaretinin kapanışında %1.3 düşüşle 56.75$’a düşerken AMD %2.8 artışla 89.52$’a geriledi. Intel’in slaytı, çip stoklarının toplam kazancını sınırladı. Philadelphia Menkul Kıymetler Borsası Yarı İletken Endeksi %1’den az yükseldi. Sanford C. Bernstein analisti Stacy Rasgon’a göre, 10 nanometre üretim sürecindeki gecikmeler ve yenisinin çevrimiçi hale getirilmesindeki aksaklıklar göz önüne alındığında, en son duyuru Intel’in rekabetçi konumlandırmasında daha fazla bozulmaya neden olacak.

“Ancak, yanılgıya düşürecek bir ifade de, şirketin rekabetçi konumunun kötüleştiği ve Sapphire Rapids’i (hem ürünler hem de hisse senedi için) geciktirmenin olumsuz tarafının yönetim tarafından daha az olduğu algılanmasıdır. Daha az rekabetçi bir ürünle daha erken piyasaya sürüldüğünde neler yaşanırdı” diye müşterilerine bir not yazdı. “Veri merkezi işindeki son yönetici değişiklikleri de bunu besleyebilir.” Intel’in veri merkezi birimi, yakın zamana kadar kurumsal ağların ve internet altyapısının kalbi olan çipler için pazarın %99’undan fazlasına sahipti. Bu tür işlemciler, kompakt bir otomobil fiyatına satılabilir ve şirketin en karlı teklifleridir. AMD’nin CEO’su Lisa Su yönetiminde bu pazarda yeniden tutunma noktası elde etmek, AMD’nin kaderindeki dönüşün önemli bir parçası oldu. Daha küçük şirketin, 2020’de %45’lik bir artışın ardından bu yıl gelirinde %50’lik bir artış bildirmesi bekleniyor. Intel, analistlerin tahminlerine göre satışları azalan birkaç büyük yonga üreticisinden biri.

Yorum Yap

X